Feb 21, 2016

RRB Non Technical 2016 - RRB Non Technical Question

rrb non technical question

1. 12.1/19.8=?
(a) 7/9
(b) 11/18
(c) 13/17
(d) 11/19

2. Find the least of a six digit number which is exactly divisible by 349
(a) 101063
(b) 100163
(c) 160063
(d) None of these

3. Evaluation of 7x32+5x43x60-6x26
(a) (-1)
(b) 0
(c) (-321)
(d) 10

4. Find the square root of 535.9225
(a) 23.45
(b) 28.25
(c) 23.15
(d) 24.15

5. If CP is Rs 2516 and SP is Rs 2272, then percentage loss is
(a) 8.71%
(b) 7.43%
(c) 9.69%
(d) 10.28%



6. If the average temperature of first four days of week was 39˚C and the average temperature of the week was 40˚C, then what was the average temperature of the last three days of the week?
(a) 40.9˚C
(b) 39.9˚C
(c) 42.1˚C
(d) 41.3˚C

7. The number ……………. can divide
111, 111, 111, 111
(a) 9 and 11
(b) 13 and 11
(c) 3 and 9
(d) 3 and 11

8. What will be the simple form of the ration 3 hours : 1 Day?
(a) 1:6
(b) 1:3
(c) 1:8
(d) 1:25

9. Find the two numbers whose mean proportion is 12 and the third number is 324.
(a) 6 and 8
(b) 4 and 36
(c) 3 and 24
(d) None of these

10. The maximum marks for an examination is 900. A student fails by 43 marks if he gets 33% of the maximum marks. What are pass mark?
(a) 332
(b) 360
(c) 340
(d) 375

11. In how many years the simple interest on a sum of Rs 725 will be Rs 87 at 4% per annum?
(a) 1 year
(b) 5 years
(c) 3 years
(d) 4 years

12. What will be the difference between SI and CI on a sum of Rs 15000 for two years at the same rate of interest of 12.5% per annum?
(a) Rs 234.375
(b) Rs 230.550
(c) Rs 250.129
(d) Rs 324.357

13. The population of a town is 4.2x106, the population increases by 75 per 1000 per annum, and then what will be population after two years?
(a) 4853625
(b) 5853615
(c) 4633628
(d) 5253495

14. The SP of a TV set is marked at Rs 17600 including sales tax at the rate of 10%. Find the sales tax.
(a) Rs 1600
(b) Rs 1250
(c) Rs 1550
(d) Rs 1660

15. 8 men can finish a certain amount of work in 40 days. If 2 more men join with them, the days needed to do the same amount of work is
(a) 30
(b) 32
(c) 36
(d) 25

16. A motorist traveled between two towns, which are 65 km apart, in two hours and 10 minutes. Find the speed in meters per minutes.
(a) 600
(b) 500
(c) 700
(d) 200

17. If the length of the diagonal of a square is a+b then the area of the square is
(a) (a+b)2
(b) 1/2(a+b)2
(c) (a2+b2)
(d) ½(a2+b2)

18. AB and CD are lines, P is point on AB. A line PQ meets CD at R. if angle BPR=30 degrees and angle CRQ=150 degrees, then
(a) AB and CD are perpendicular
(b) AB and CD are parallel
(c) CD and PQ are perpendicular
(d) None of these

19. How many meters of carpet 63 cm wide will be required to cover the floor of a room 14m by 9m?
(a) 200m
(b) 210m
(c) 220m
(d) 185m

20. The radius of a circular pond is 14m. a circular stage is made at the center of the pond whose diameter is 14m, what is the area where water is 14m, what is the area where water is present?
(a) 462 sq.m
(b) 564 sq.m
(c) 454 sq.m
(d) 532 sq.m

Questions Answers
1 B
2 B
3 A
4 C
5 C
6 D
7 C
8 C
9 B
10 C
11 C
12 A
13 A
14 A
15 B
16 B
17 B
18 B
19 A
20 A

No comments: