Jun 6, 2016

WBSSC Solved Sample Question Answer Paper LDA / LDC

WBSSC Solved Sample Question Answer Paper LDA / LDC

WB Staff Selection Commission LDA / LDC Sample Question Paper


1. ‘Green house effect’ is the result of
A. Land Pollution
B. Water Pollution
C. Air Pollution
D. Sound Pollution

2. In India ‘Permanent Settlement’ was first introduced at -----------------
A. Bihar and Orissa
B. Andhra Pradesh and Bengal
C. Bengal and Orissa
D. Bengal and Bihar

3. State the function of the sentence choosing from the alternatives given: The job seekers must register at the employment office in the first week of next month.
A. giving an information
B. stating a fact
C. giving an information for action
D. giving an order

4. Find out the synonym of ’Applaud’ from
A. Admire
B. Apply
C. Appeal
D. Awful

5. It all happened suddenly. The opposite of suddenly is
A. Abruptly
B. Quietly
C. momentarily
D. gradually

6. What is the name of the spacecraft that was launched on 5th November. 2013 by India under Mars-Orbitter-Misson
A. Mangalrath
B. Mangalyaan
C. Mangalakshayaan
D. Mangalaksharath

West Bengal Staff Selection Commission - Lower Division Clerk, Lower Division Assistant Preparation 2016


7. The largest bone in the human body is
A. Humerus
B. Radius
C. Femur
D. Tibia

8. Turn into a negative sentence:- All must submit to death. Select the correct response.
A. Everyone cannot escape death.
B. No one fails to die.
C. No one can escape death.
D. All cannot escape death.

9. The interest on Rs. 3500, from 5th January, 1954 to 31st may, 1954 at 12% rate per annum is
A. 150
B. 160
C. 168
D. 175

10. If the velocity, frequency and wavelength of a sound wave are v, n and respectively, the relation among them
A. v = n
B. =vn
C. n = v
D. v = n2

11. Mangrove forest in West Bengal are found in the
A. Northern Part
B. Southern Part
C. Eastern Part
D. Western Part

12. Who was the author of ‘Mein Kamp’
A. Hitler
B. Mussolini
C. Karl Marx
D. Garibaldi

13. Sachin Tendulkar played his 200th test match against which country?
A. South Africa
B. Australia
C. West Indies
D. England

14. from the following sentences choose the correct one
A. Each girl and each boy have dressed in a new dress.
B. Each girl and each boy were dressed in a new dress.
C. Each girl and each boy are dressed in a new dress
D. Each girl and each boy is dressed in a new dress

15. A can contains 41.5 litres of mango juice. A juice seller decided to sell it in half-litre bottles. The number of completely filled half-litre bottles to sell whole quantity of juice is
A. 82
B. 42
C. 41
D. 83

16. In a Business there is 20% profit and then 15% loss occur. Overall find profit or loss percentage in the Business
A. 1 %
B. 2%
C. 3%
D. 4%

17. Ratio of two numbers is 5:6 and their H.C.F. is 7. Find the sum of the number -
A. 80
B. 77
C. 11
D. 144

18. The best diagonal pair of elements in the periodic table is
A. lithium and magnesium
B. beryllium and aluminum
C. boron and silicon
D. sodium and magnesium

19. Latest movie in which Hritik Roshan acted as hero is
A. Krish 2
B. Krish 3
C. Krish 4
D. Krish 5

20. How many Zilla Parishads are there in West Bengal?
A. 17
B. 18
C. 19
D. 20

Questions Answers
1 C
2 D
3 C
4 A
5 D
6 B
7 C
8 C
9 D
10 A
11 B
12 A
13 C
14 D
15 D
16 B
17 B
18 B
19 B
20 A

No comments: