Jun 5, 2016

WBSSC LDA / LDC Previous Year Question Paper Solved

WBSSC LDA / LDC Previous Year Question Paper Solved

WBSSC Previous Question Paper - LDA LDC

1. Choose the synonym of the word ‘adequate’ from the following alternatives:
A. Sufficient
B. Square
C. Concrete
D. Hard

2. The opposite of’ natural’ is:
A. artificial
B. normal
C. chemical
D. general

3. Name the Typhoon that recently devastated Philippines
A. Nina
B. Morakot
C. Katrina
D. Haiyan

4. To get 12.5% profit, the ratio of cost price and selling price would be -
A. 9:8
B. 8:9
C. 25:28
D. 28:25

5. The average age of men in the office is thrice the number of women in office. If the ratio of men and women in the office out of35 be 3:2, the total of the ages(in years) of the men in the office is
A. 440
B. 337
C. 635
D. 882



6. Zeolite is called
A. Sandstone
B. blue stone
C. boiling stone
D. philosopher’s stone

7. The person deciphered Ashoka’s inscriptions for the first time
A. Princep
B. R.C.Majumder
C. R.D.Banerjee
D. Rai Bahadur Daya Ram Sahani

8. City selected to host 2020 Olympic Games is
A. Los Angles
B. Moscow
C. London
D. Tokyo

9. A man sees a train passing over a bridge 1 km long. The length of the train is 1 /4 that of the bridge. If the train clears the bridge in 50 sec the speed of the train is
A. 90 kmph
B. 45 kmph
C. 125 kmph
D. 115 kmph

10. A boy sitting in a train which travelling at 30 kmph observe that a goods train, travelling in opposite direction takes 6 seconds to pass him. If the goods train is 120 m long, find its speed.
A. 72 kmph
B. 60 kmph
C. 75 kmph
D. 42 kmph

11. Acid rain destroys vegetation because it contain
A. O3
B. CO
C. H2SO4
D. Nitrates

12. Find out the correctly spelt word from
A. Arobicks
B. Aerobics
C. Arrobics
D. Aerrobics

13. Ratios of money of A,B and C are 6:3:2. If the sum of the amount of money of B and C are Rs.70,000 find the amount of money of A.
A. Rs.84,000
B. Rs.85,000
C. Rs.86,000
D. Rs.90000

14. Ratios of two numbers are 3:4 and their L.C.M. is 108. The numbers will be
A. 18 and 24
B. 24 and32
C. 27 and36
D. 21 and28

15. An electrolyte can conduct electricity in the state of
A. Solid
B. Liquid
C. Aqueous solution
D. Gaseous

16. The compound known as ’Dry Ice” is
A. Solid CO2
B. Liquid NH3
C. Liquid CO2
D. Gaseous CO2

17. If 6 examiners can examine a certain number of answer books in 15 days by working 4 hrs a day. The number of hours that 5 examiners have to work a day to examine five times the number of answer books in 20 days are
A. 18 hrs
B. 20 hrs
C. 16hrs
D. 14hrs

18. The pact was signed in 1931 through which Gandhiji decided to call off the Civil Disobedience Movement?
A. Gandhi-Curzon Pact
B. Curzon-Nehru Pact
C. Gandhi-Irwin Pact
D. Gandhi-Mountbatten Pact

19. A non-metal that is liquid at room temperature
A. Cl2
B. F2
C. Br2
D. I2

20. A rectangular carpet has an area of 81 sq. metre and a perimeter of 30 metre. The length of its diagonal is
A. 12 m
B. 16 m
C. 13 m
D. 11 m

Questions Answers
1 A
2 A
3 D
4 B
5 D
6 C
7 A
8 D
9 A
10 D
11 C
12 B
13 A
14 C
15 C
16 A
17 A
18 C
19 C
20 This question was cancelled

The applicants who are preparing for the LDA/LDC in West Bengal Staff Selection Commission (WBSSC) can check the important materials into this blog. You can refer West Bengal Staff Selection Commission (WBSSC) LDA/LDC exam syllabus and test pattern to your friends. The test pattern and syllabus varies from post to post. So follow West Bengal Staff Selection Commission (WBSSC) LDA/LDC post syllabus first. You can download previous paper form our blog and website free. We are providing some downloading links for West Bengal Staff Selection Commission (WBSSC) LDA/LDC model papers, old question paper and sample preparation question answer. All question papers are solved with answer. Why previous year question papers are important for preparation? Old and previous year question will help aspirants to give an idea about the examination and question pattern. From previous question examine can get marks distribution as per syllabus. As all previous year question papers are solved examine can check the answers after solved.

No comments: