Jun 18, 2016

WBSSC KPS Previous Year Solved Question Paper with Answer

WBSSC KPS Previous Year Solved Question Paper with Answer

Krishi Prayukti Sahayak Previous Question 2013


1. In the following question, the sentence is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combination is correct.
Many men (P) to write (Q) who have not (R) become journalist (S) been trained.
(A) SPQR
(B) QSPR
(C) QPSR
(D) RQSP

2. Choose the appropriate preposition to fill in the blank. You should not trifle _________ electronic gadgets.
(A) By
(B) At
(C) With
(D) over

3. Select the alternative which best expresses the passive form of the sentence given.
We all had happy days then.
(A) Then we had happy days.
(B) Happy days were had then by all of us.
(C) Happy days had by all of us.
(D) By then we all had happy days.

4. Select the alternative which best expresses the indirect form of the sentence given.
As the stranger entered the city he was met by a Policeman who asked, “Are you a traveller ?"
(A) As the stranger entered the city he was met by a Policeman, who asked him if he is a traveller.
(B) As the stranger entered the city he was met by a Policeman, who asked him if he was a traveller.
(C) The stranger who entered the city was asked by a Policeman, if he is a traveller.
(D) The stranger entered the city and was asked by a Policeman if he is a traveller.

5. Select the alternative which best joins the given two sentences with a Gerund.
The thief escaped. He jumped over the fence.
(A) The thief escaped as he jumped over the fence.
(B) The thief jumped and escaped over the fence.
(C) Jumping over the fence, the thief escaped.
(D) The thief jumped over the fence and escaped.

6. Which of the following sentences has an adverb clause?
(A) There were no complaints except that the day was too hot.
(B) How he could assist his friend was his chief concern.
(C) No one knows who he is.
(D) As he was not there, l spoke to his brother.



WBSSC KPS Preparation 2016


Direction for Question Nos. 7-12 :
Fill in the blank with the correct alternative.
7. To be over particular about spending money—------------------
(A) Extravagant
(B) Charitable
(C) Parsimonious
(D) Wasteful

8. Travelling under a name other than, one’s own ---------------
(A) Imposter
(B) Incognito
(C) Disguise
(D) Cheater

9. A collection of poems is -------------
(A) Glossary
(B) Collection
(C) Bibliography
(D) Anthology

10. That which cannot be pierced or penetrated is -------------
(A) Invincible
(B) Impenetrable
(C) Incoherent
(D) Indestructible

11. That which cannot be lessened is -------------
(A) Irregular
(B) Irrelevant
(C) Irreducible
(D) Redundant

12. A fortified place defended by soldiers is -----------
(A) Garrison
(B) Barrack
(C) Camp
(D) Fort

Direction for Question Nos. 13-18:
Find out the words opposite in meaning of the expressions underlined in the following sentences.

13. Some people feel it is vile to hunt animals for sport.
(A) Admirable
(B) Wicked
(C) shameful
(D) vicious

14. He took the Kudos for the group’s success.
(A) Praise
(B) Honour
(C) Grievance
(D) glory

15. The youngstars put up a sturdy resistence to the champion.
(A) Determined
(B) Resolute
(C) Tenacious
(D) docile

16. Child abuse can never be condoned.
(A) Forgiven
(B) Censured
(C) Overlooked
(D) ignored

17. The young man plays the piano with great gusto.
(A) Passion
(B) Zeal
(C) Reluctance
(D) fervour

18. India is a medley of cultures.
(A) Mixture
(B) Variety
(C) blend
(D) uniformity

19. Fill in the blanks with the correct form of the verb ‘hang’.
The convict was ___________ till death.
A beautiful portrait was ________ on the wall.
(A) hanged, hanged
(B) hanged, hung
(C) hang, hanged
(D) hung, hung

20. Choose the appropriate phrasal verb to fill in the blank.
The workers’ continuous agitation ____________ a review of the Company’s policies.
(A) calls for
(B) calls up
(C) calculates on
(D) calls off

21. One should respect one’s elders. Here ‘should’ expresses
(A) possibility
(B) duty
(C) habit
(D) intention

22. Choose the correct sentence.
(A) Economics are not taught in every school.
(B) Economic is not taught in every school.
(C) Economics has not taught in every school.
(D) Economics is not taught in every school.

23. Fill in the blank.
If _____________ you, l would have accepted the offer.
(A) Were
(B) Was
(C) am
(D) is

24. Which of the following sentences is an example of a complex sentence?
(A) Richard having been deposed, Henry became
(B) It is terrible that people should die of starvation.
(C) Finding the door unlocked, the thief entered the house.
(D) Being a very diligent and clever lad, he soon distinguished himself.

Direction for Question Nos. 25-30:
Choose the best alternative of the underlined word.

25. A single, minuscule droplet on exposed skin is a lethal dose.
(A) Deadly
(B) Ineffective
(C) very effective
(D) beneficial

26. As the illness progressed, his delusions took over and he had violent outbursts.
(A) Depression
(B) Hallucinations
(C) Fear
(D) excitement

27. The tax-reform panel is looking into ways to revamp the complex tax code.
(A) Change
(B) Destroy
(C) Abolish
(D) reconstruct

28. The mayor gave a cursory glance at the report.
(A) Hasty
(B) Unhurried
(C) Serious
(D) deliberate

29. They reached an amicable agreement.
(A) Friendly
(B) Unfriendly
(C) humane
(D) impromptu

30. The results of the DNA finger printing finally exonerated the man, but only after he had wasted 10 years of his life in prison.
(A) Absolved
(B) Convicted
(C) Alleged
(D) incriminated

Questions Answers
1 B
2 C
3 B
4 B
5 C
6 D
7 C
8 C
9 D
10 B
11 D
12 D
13 A
14 C
15 D
16 B
17 C
18 D
19 B
20 B
21 B
22 D
23 A
24 B
25 A
26 B
27 D
28 D
29 A
30 A

No comments: