May 3, 2016

SBI Junior Agricultural Associates Reasoning Question

SBI Junior Agricultural Associates Reasoning Question

SBI Reasoning Question Answer

Model question and answers on Reasoning for State Bank of India Junior Agricultural Associates recruitment examination. Preliminary and Main examination preparation 2016.


1. In a certain code language ‘tree is very beautiful’ is written as ‘ka na da ta’ and ‘this is strong tree’ is written as ‘na pa sa ka’. How is ‘beautiful’ written in that code language?
A. da
B. ta
C. sa
D. Data inadequate
E. None of these

2. In a certain code GIVE is written as ‘51@©’ and FAIL is written as ‘%219’. How is LEAF written in that code?
A. 5©2%
B. 9©2%
C. 9@2%
D. 9©1%
E. None of these

3. How many such pairs of letters are there in the word COMPUTERS each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

4. The positions of the first and the sixth digits in the number 5109238674 are interchanged. Similarly the positions of the secondhand the seventh digits are interchanged and so on. Which of the following will be the third digit from the right after the rearrangement?
A. 9
B. 0
C. 6
D. 3
E. None of these

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. Wheel
B. Tyre
C. Car
D. Door
E. Gears



6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. 115
B. 85
C. 95
D. 75
E. 155

Latest Solved Papers for SBI

Latest Sample Paper SBI Junior Associate Examination
Model Question Paper State Bank of India Junior Assistant
SBI Junior Assistant Computer Aptitude Question Paper
SBI Junior Associate English Language Model Question Paper
SBI Junior Associate Preliminary English Sample Question 2016
SBI Junior Associate Preliminary Aptitude Sample Question 2016
SBI Junior Associate Preliminary Reasoning Sample Question 2016
SBI Junior Associate Reasoning Question Paper
SBI Junior Associate Quantitative Aptitude Question Paper
SBI Junior Agricultural Associate Model Question Paper
SBI Junior Agricultural Associates Preliminary Sample Question

7. How many meaningful English words can be made with the letters EMTA using each letter only once in each word?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

8. In a certain code SUBSTANCE is written as RATRUFDOB. How is TENTHOUSE written in that code?
A. SMDSIPTVP
B. UOFUIDRTN
C. UOFUIFTVP
D. SMDSIDRTN
E. None of these

Qs. 9-11: Following questions are based on the five three-digit numbers given below:
519 364 287 158 835

9. If the positions of the first and the third digits within each number are interchanged, which of the following will be the third digit of the second lowest number?
A. 9
B. 4
C. 7
D. 8
E. 5

10. If the positions of the first and the third digits within each number are interchanged, which of the following will be the middle digit of the second highest number?
A. 1
B. 6
C. 8
D. 5
E. 3

11. Which of the following is the difference between the second digits of the highest and the lowest of these numbers?
A. 3
B. 1
C. 2
D. 0
E. None of these

Q. 12-17: Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing at the center. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.

12. Who is second to the left of D?
A. W
B. B
C. Q
D. Data inadequate
E. None of these

13. Who is third to the left of P?
A. M
B. D
C. R
D. Data inadequate
E. None of these

14. Who is the immediate right of Q?
A. W
B. D
C. B
D. Data inadequate
E. None of these

15. Which of the following pairs represents the first and second respectively to the right of W?
A. DM
B. QB
C. MR
D. Data inadequate
E. None of these

16. In which of the following pairs is the second person sitting to the immediate right of the first person?
A. MD
B. RM
C. AB
D. QB
E. None of these

17. Who is fourth to the right of R?
A. P
B. A
C. B
D. Data inadequate
E. None of these

Q. 18-23: In the following questions, the symbols @, $, *, © and # are used with the following meaning as illustrated below:
‘P * Q’ means P is neither greater than nor smaller than Q.
‘P $ Q’ means P is neither greater than nor equal Q.
‘P @ Q’ means P is not smaller than Q’.
‘P © Q’ means P is not greater than Q’
‘P # Q’ means P is neither smaller than nor equal to Q
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/ are definitely true and give your answer accordingly.

18. Statements: W @ T, T © M, M $ D
Conclusions:
I. W # D
II. W @ M
III. D # T
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Only III is true
D. Only II and III are true
E. None of these

19. Statements: F * R, R © M, M $ D
Conclusions:
I. D # R
II. D # F
III. M @ F
A. Only I and II are true
B. Only I and III are true
C. Only II and III are true
D. All I, II and III are true
E. None of these

20. Statements: V © M, M * B, B $ F
Conclusions:
I. F # M
II. B @ V
III. F # V
A. Only I and II are true
B. Only II and III are true
C. Only I and III are true
D. All I, II and III are true
E. None of these

21. Statements: D # N, N @ B, B * F
Conclusions:
I. F $ D
II. N # F
III. N * F
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Only III is true
D. Only either II or III is true
E. Only l and either II or III are true

22. Statements: R $ T, T # K, K @ M
Conclusions:
I. R $ M
II. T # M
III. R $ K
A. None is true
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only II and III are true

23. Statements: H # N, N $ T, T @ B
Conclusions:
I. B $ N
II. H # T
III. B $ H
A. None is true
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only II and III are true

Q24-29: Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
W 3 # R @ E J K T 4 B 9 1 * D U 8 1 H % A V 5 δ 7 M P 2 Q $ 6

24. Which of the following is the sixth to the right of the twenty first from the right end of the above arrangement?
A. 8
B. D
C. B
D. @
E. None of these

25. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a consonant?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. Four

26. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a number but not immediately preceded by a number?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

27. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

28. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. 8 1 D
B. 6 7 5
C. P 2 7
D. E J R
E. T 4 J

29. If all the symbols in the above arrangement are dropped, which of the following will be the fourteenth from the left end?
A. I
B. H
C. D
D. 8
E. None of these

Q. 30-35 In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II & Ill. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

30. Statements: All petals are trees. All trees are gardens. All roads are gardens.
Conclusions:
I. Some roads are trees.
II. Some gardens are trees.
III. Some gardens are petals.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All I, II and III follow
E. None of these

31. Statements: All keys are locks. No lock is toy. All bags are toys
Conclusions:
I. No bag is key.
II. Some bags are keys.
III. Some toys are keys.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only I and II follow

32. Statements: Some days are nights. Some nights are months. Some months are years.
Conclusions:
I. Some years are nights.
II. Some months are days.
III. No year is night.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only either I or III follows
E. None of these

33. Statements: All cycles are tyres. Some tyres are wheels. All wheels are buses.
Conclusions:
I. Some buses are tyres.
II. Some wheels are tyres.
III. Some buses are cycles
A. Only I and II follow
B. Only I and III follow
C. Only II and III follow
D. All I, II and III follow
E. E. None of these

34. Statements: Some dogs are cats. Some cats are horses. All horses are tigers.
Conclusions:
I. Some tigers are cats.
II. Some horses are dogs.
III. Some tigers are dogs.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only II and III follow

35. Statements: All ropes are sticks. Some sticks are hammers. Some hammers are lakes.
Conclusions:
I. Some lakes are ropes.
II. Some hammers are ropes.
III. Some lakes are sticks.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only I and III follow

Questions Answers
1 D
2 B
3 E
4 B
5 C
6 D
7 E
8 A
9 D
10 D
11 C
12 C
13 B
14 A
15 A
16 C
17 E
18 C
19 D
20 D
21 E
22 C
23 A
24 A
25 C
26 B
27 C
28 B
29 D
30 B
31 B
32 D
33 A
34 B
35 A

No comments: