May 2, 2016

SBI Junior Agricultural Associate Model Question Paper

SBI Junior Agricultural Associate Model Question Paper

SBI Junior Agricultural Associates Clerical Cadre Model Question Paper

 English 

Q. 1-15: Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time there lived a vicious king, Raja Shankara — short-tempered and temperamental. “God I am”, he said to his image as he stared into the mirror everyday, many times a day. He was obsessed with himself. He loved no one but himself. He was blinded towards the injustice in his kingdom because he had little time for his subjects. He wasted most of his time in pouring milk and honey over himself.
Interruption in his possessed life was dealt with stern reprimanding and sometimes on petty issues he would behead his servants. Provoked by his evil advisor Twishar, he went on with his self-indulged life, unaware of the plot his very devoted advisor was planning. A plot to dethrone the king, rule the kingdom with his wicked ways only to harness wealth and the reputation of a king.
One morning the king was on his usual morning horseback rounds but returned to the palace with an intense look on his face. He locked himself inside his palatial room only to unlock it at sundown. Just as the doors cracked open and Raja Shankara emerged from it, his wife rushed to embrace him. She feared a damaging incident had occurred.
The king spoke seldom that day and awoke the next day to make a proclamation to his servants and subjects. The whole kingdom feared what was in store for them from their angry king. But to their surprise he said to all gathered, “From now on I will be a different king. A softer and a patient king.”
True to his words from that day on the king had truly turned on a new leaf; he cleaned out the corruption and injustice in a tender manner with punishments aimed to renew the person from within.
One fine day his evil advisor gathered courage to ask the reason for his paradigm shift. And the king answered. When I went on horseback that morning a month ago, I noticed a dog brutally chasing a cat. The cat managed to sneak into a hole only after the dog bit her leg, maiming her for life. Not far, the dog barked at a farmer who picked up a sharp stone and hit it straight in the dog’s eye. Bleeding profusely, the dog yelped in pain. As the farmer walked on, he slipped on the edge of the road and broke his head.
All this happened in a matter of minutes before me and then I realized that evil begets evil. I thought about it deeply and was ready to give up my worldly life for the betterment of my subjects. I wanted to give up evil in me as I did not want evil to encounter me.
Sniggering away the immoral advisor thought what a perfect time it was to dethrone the king, because the Raja had grown kind hearted and patient and would not endeavour a combat. Thinking how he would plan his attack, he stumbled over a step that took him hurling down the remaining steps. bringing his stop with a crash. He howled in pain only to discover he had broken the bones in both his legs.



1. How can Raja Shankara be described before his transformation?
(1) He was unujust
(2) He was preoccupied with himself.
(3) He was cruel
A. Only (1)
B. Only (2)
C. Only (3)
D. Only (1) and (2)
E. All the three (1), (2) and (3)

2. What happened to Twishar in the end when he had thought of a plan to dethrone Raja Shankara?
A. He was beaten up by the King for having cheated him
B. He was very apologetic for his behavior
C. He at last managed to be crowned the King after successfully implementing his plan
D. He fell down a flight of steps and broke both his legs
E. None of these

3. What proclamation did the Raja make to his subjects?
A. That he was giving up his throne for the betterment of the Kingdom
B. That his advisor would be the King from then on
C. That he would be a better King to them than he had been all this while
D. That his subjects were not good enough to deserve better treatment than what was already being meted out to them
E. None of these

4. What did Raja Shankara’s wife think about the Raja’s peculiar behaviour that particular day?
A. She was afraid that something really bad had happened
B. She was afraid that the Raja would beat her up because of his unusual mood
C. She thought that he was in his usual sour mood
D. She thought that the Raja had received threats to his life from his servants
E. None of these

5. What was the reason for Raja Shankara’s change in behaviour?
A. His advisor’s words had made him realize his mistake
B. He had felt bad for a poor family on his tour around his kingdom
C. His wife had betrayed him and hence he was upset
D. He had realized that doing good to people would bring good to him
E. None of these

Previous Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Latest Sample Paper SBI Junior Associate Examination
Model Question Paper State Bank of India Junior Assistant
SBI Junior Assistant Computer Aptitude Question Paper
SBI Junior Associate English Language Model Question Paper
SBI Junior Associate Preliminary English Sample Question 2016
SBI Junior Associate Preliminary Aptitude Sample Question 2016
SBI Junior Associate Preliminary Reasoning Sample Question 2016
SBI Junior Associate Reasoning Question Paper
SBI Junior Associate Quantitative Aptitude Question Paper

6. What can possibly be the moral of the story?
A. Believe in yourself
B. Money is not everything in life
C. Don’t trust people
D. Better late than never
E. As you sow so shall you reap

7. How did Raja Shankara treat all his servants if they interrupted him; before he changed into a good person?
A. He treated all his servants with respect
B. He would scold them and sometimes cut their heads off over trivial issues
C. He would dismiss them from their duties never to be reinstated
D. He would rob them of all their possessions
E. None of these

8. What plan did Twishar have with regard to the Raja
A. He planned to take over the Raja’s throne through devious means
B. He was a loyal servant to the Raja and always had his best interests in mind
C. He had plans to provoking the Raja into ruling the Kingdom in more wicked ways
D. He planned to kill the Raja with the help of the Raja’s servants
E. None of these

9. Why did Twishar think that this was the best time to dethrone the Raja?
A. As the Raja was sick, ailing and was on his deathbed
B. As he knew that the Raja had finally lost his mind
C. As he knew that the Raja had become a soft-natured person and would not attempt to fight
D. As he was sure that he would be able to convince the people of the kingdom that the Raja had become weak
E. None of these

10. What did the dog do to the cat?
A. The dog chased the cat and sent it in the man’s direction
B. The dog bit the cat’s leg and crippled her for life
C. The dog killed the cat
D. Not mentioned in the passage
E. None of these

Q. 11-13: Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage

11. BEGETS
A. Produces
B. Loses
C. Expects
D. Avoids
E. calls

12. STERN
A. Hard
B. Tall
C. Easy
D. Tight
E. Severe

13. GATHERED
A. Partied
B. Assembled
C. Dispersed
D. Pooled
E. Collated

14-15: Choose the word / group of words which words printed in bold as printed in the passage.

14. PETTY
A. Tremendous
B. Huge
C. Vast
D. Important
E. Frugal

15. BRUTALLY
A. Cruelly
B. Partly
C. Gently
D. Rarely
E. Harmfully

16-20: Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

(1) The contractor was sorry to see his good worker go and asked if he could build just one more house as a personal favour.
(2) It was an unfortunate way to end a dedicated career.
(3) He told his employer-contractor of his plans to leave the house-building business to live a more leisurely life with his wife and enjoy his extended family.
(4) An elderly carpenter was ready to retire.
(5) He resorted to should/workmanship and used inferior materials.
(6) The carpenter said yes, but over time it was easy to see that his heart was not in his work.

16. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

17. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

18. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
A. 1
B. 2
C. 4
D. 5
E. 6

19. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 5
E. 6

20. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. 6


Questions Answers
1 E
2 D
3 C
4 A
5 D
6 E
7 B
8 A
9 C
10 B
11 A
12 E
13 B
14 A
15 C
16 A
17 D
18 B
19 C
20 E


No comments: