Apr 24, 2016

WBSSC Krishi Prayukti Sahayak (KPS) Model Question Paper English

WBSSC Krishi Prayukti Sahayak (KPS) Model Question Paper English

  বাংলায় মকটেষ্ট শীঘ্র শুরু হবে  

West Bengal Staff Selection Commission Krishi Prayukti Sahayak Model Question Paper

Subject : English   Number of Questions : 40  Marks : 40

Directions (Q 1 – 5): Read the passage carefully and answers the questions given below
There was a large colony of monkeys in Barielly, Gaol and their antics were always worth watching. One incident impressed me. A baby monkey manages to come down into our barrack enclosure and he could not mount up the wall again. The warder and some convict, overseers and other prisoners caught hold of him and tied a bit "of string round his neck. The parents (presumably) of the little one saw all this from the top of high wall, and their Anger grew. Suddenly one of them, a huge monkey, jumped down and charged “almost right into crowd which surrounded the baby monkey. It was an extraordinary thing to do, for warders had sticks and lathis and they were waving them about, and there was quite a crowd of them.
Reckless courage triumphed, and the crowd of humans fled terrified, leaving their sticks behind them. The little money was rescued.

1. The wall of the gaol
A. was very high
B. was of medium height
C. was easy to climb up
D. cannot be easily climbed up

2. The duty of a warder is to
A. guard farm house
B. watch movements of the accused
C. guard a prison
D. supply with daily information

3. The word antics means
A. pleasing sight
B. queer manner
C. rude attitude
D. high jumping

4. The parents of the baby monkey was angry because
A. The crowd were beating it
B. The convict and overseers tied it
C. The crowd surrounded it
D. None of these

5. The attack of the huge monkey was
A. very feeble
B. full of valour
C. tricky
D. a failure


Direction (Q 6 – 15): Some of the following sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and put give the number of that portion which is the answers. Mark (D) if No Error
6. (A) I am doubtful / (B) whether any such scheme / (C) will correct the social problems/ (D) No Error
7. (A) Mr Chanda Sekhar is also / (B) thinking to retain / (C) the identity of the party. (D) No Error
8. (A) He had protested against the / (B) allegedly illegal parking of trucks / (C) belonged to the firm. / (D) No Error
9. (A) Some person brought / (B) to his notice that particulars of Mool Raj / (C) talked with those of Nula Ram / (D) No Error
10. (A) The CBI were harassing / (B) a custom official by unnecessary / (C) raiding his residence. (D) No Error
11. (A) When the victim are trying to seek justice / (B) or to protest / (C) there is a backlash. / (D) No Error
12. (A) This is the second such incident of dacoity and murder / (B) after Ruma Sen another local youth / (C) who was murdered. / (D) No Error
13. (A) As he gathered all the knowledge of the world / (B) he stopped the opening of the / (C) guard with a roll of leaves / (D) No Error
14. (A) I read form your letter / (B) that you are soon / (C) leaving for London this month. / (D) No Error
15. (A) You are likely to undertake / (B) a new activity in partnership / (C) or rise a loan. / (D) No Error

Sentences are given with blanks to be filled in with appropriate word(s). Four alternative are suggested for each questions. Choose the correct alternative out of four.

16. If two persons are interested ----------------------- the same thing, they are very likely to form a friendship.
A. with
B. in
C. to
D. out

17. As he is a member ----------------- the committee he may lead for me.
A. on
B. of
C. to
D. with

18. You must have sympathetic word for him who has fallen ------------------- evil days.
A. to
B. on
C. with
D. for

19. He was accompanied ------------------------ me to Kolkata.
A. with
B. by
C. for
D. in

20. I had promised to go, but had to cry -------------- at the last moment.
A. out
B. from
C. for
D. off

21. I shall have to do this ------------- fair means or foul.
A. beyond
B. to
C. at
D. by

22. He gained an advantage -------------- me.
A. on
B. at
C. over
D. in

23. On that question, I am afraid, I must part company ----------------- you.
A. from
B. out
C. for
D. with

24. The books are locked up and I cannot get ------------ them.
A. to
B. upon
C. at
D. in

25. I have pail him ------------------ for the trick he played on me.
A. out
B. to
C. in
D. at

In the following questions four alternatives are given for the word in italics in the sentence. Choose the one which best express the meaning of the word in italics and mark in the answer sheet.

26. David copperfield was a posthumous child.
A. Born after the death of father
B. Born before the death of father
C. Born of a family with immense property
D. Born with an unfortunate life

27. He is strong enough to carry a capacious bag.
A. Heavy
B. Roomy
C. Modest leather
D. Having little space

28. It is marvelous that he faced the situation with such equanimity.
A. Equality
B. Calmness
C. Dexterity
D. Profusion

29. He looked at me with hatred.
A. Praise
B. Politeness
C. Enmity
D. Friendly feeling

30. The minister denounced that such bribery would be indulged in.
A. Expressed bitterness
B. Spoke publicly against
C. Showed angry feeling
D. Aggrieved

Choose from the alternatives an appropriate word opposite in meaning to the etalicised words in the following sentences.

31. He decreed the activities of the leader of the country.
A. Praised
B. Abuses
C. Blamed
D. Demolished

32. He looked with displeasure at the meal.
A. Abhorance
B. Hatred
C. Delight
D. Discomfort

33. All denounced him as a spy of the foreign land.
A. Accused
B. Defended
C. Arraigned
D. Detected

34. We are identical in our views of what should be done
A. Similar
B. Casual
C. Different
D. Depressed

35. He lives in the lonely area of the city.
A. Populous
B. Dejected
C. Devious
D. Destroyed

The following groups of words are given. In each group one word is mispelt, indicate it give the answer.
36. A. Occurrence B. Elaborate C. Dolorous D. Efficacy

37. A. Cinema B. Reliance C. Cigerate D. Diurnal

38. A. Emoliment B. Embodiment C. Eminent D. Prominent

39. A. Eulogistic B. Juggler C. Metrical D. Imigrant

40. A. Cessation B. Enunciate C. Gallant D. Carrage


Questions Answers
1 D
2 C
3 D
4 C
5 A
6 B
7 B
8 C
9 A
10 B
11 A
12 C
13 B
14 A
15 C
16 B
17 A
18 B
19 B
20 D
21 D
22 C
23 D
24 C
25 A
26 A
27 B
28 B
29 C
30 B
31 A
32 C
33 B
34 C
35 A
36 A
37 C
38 A
39 D
40 D


WBSSC Krishi Prayukti Sahayak Model Sample Question are provided here for free download. West Bengal Staff Selection Commission has released a notification to fill the 818 Krishi Prakyuti Sahayak Posts. So the candidates can get the WBSSC from this page. By having the Krishi Sahayak Model Sample Mock Test Question or West Bengal SSC Previous Papers, you can understand your capacity for the Written exam, and you can put more effort regarding the KPS exam. Candidates preparing for Prakyuti Sahayak Exam conducting by Staff Selection Commission can also get the Helper Exam Pattern, Syllabus along with WBSSC Previous Year Question Papers.
Download the WBSSC Krishi Prayukti Sahayak Model Sample Question from the attached pdfs. People who are applying for KPS Jobs can download the old previous Question Papers to be published later. West Bengal Staff Selection Commission released this notification to fill the 818 Krishi Prakyoti Sahayak vacancies in WBSSC. The notification is issued to the candidates who are interested inWBSSC Jobs. Krishi Sahayak Model Sample Questions are attached in the PDF Format so that you can download freey. Along with these West Bengal SSC Question Papers, we have attached WB Staff Selection Commission Syllabus and Exam Pattern for the students. Go through the provided links provided here for downloading of Krishi Prakyuti Practice Papers.
Check the West Bengal SSC Syllabus given here. Applicants who are willing to get a job in West Bengal should know the syllabus and Exam Pattern for this Krishi Prakyuti Sahayak Exam. This WBSSC Syllabus helps you to know about the Sahayak Exam. Exam pattern is provided for KPS Posts released by WBSSC.

1 comment:

SALARPITA said...

Q NO 3 AND IS WRONG, THE MEANING OF ANTICS IS NOT HIGH JUMP..IT IS QUEER MANNER. PLS RECTIFY THIS.