Apr 26, 2016

SBI Junior Associate Reasoning Question Paper

SBI Junior Associate Reasoning Question Paper

SBI Junior Associate Reasoning Question Paper

Q. 1-6: In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II & III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1. Statements: All telephones are wires. All wires are tents. All tents are cans.
Conclusions:
I. Some cans are wires.
II. Some tents are telephones.
III. Some cans are telephones
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All I, II and III follow
E. None of these

2. Statements: Some cards are pictures. All pictures are paints. Some paints are nails.
Conclusions:
I. Some paints are cards.
II. Some nails are cards.
III. Some nails are pictures.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only I and II follow

3. Statements: All walls are glasses. No glass is table. Some tables are windows.
Conclusions:
I. Some windows are walls.
II. Some tables are walls.
III. Some windows are glasses.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only I and II follow

4. Statements: All baskets are poles. Some poles are lamps. All lamps are roads.
Conclusions:
I. Some lamps are baskets.
II. Some roads are poles.
III. Some lamps are poles.
A. Only I and II follow
B. Only I and III follow
C. Only II and III follow
D. All I, II and III follow
E. None of these

5. Statements: Some leaves are baskets. Some baskets are flowers. Some flowers are lakes.
Conclusions:
I. Some lakes are baskets.
II. Some flowers are lakes.
III. No lake is basket.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only either I or III follows
E. None of these



Model Question Paper – SBI Jr Associate Preliminary 2016
Sample Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Previous Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Latest Sample Paper SBI Junior Associate Examination
Model Question Paper State Bank of India Junior Assistant
SBI Junior Assistant Computer Aptitude Question Paper
SBI Junior Associate English Language Model Question Paper
SBI Junior Associate Preliminary English Sample Question 2016
SBI Junior Associate Preliminary Aptitude Sample Question 2016
SBI Junior Associate Preliminary Reasoning Sample Question 2016

6. Statements: All pictures are bands. Some bands are chairs. Some chairs are tables.
Conclusions:
I. Some tables are bands.
II. Some chairs are pictures.
III. Some tables are pictures.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only I and II follow
E. Only III follows

Q. 7-12: In the following questions, the symbols @, δ, *, $ and % are used with the following meanings as illustrated below.
‘P δ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P * Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P % Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P $ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/ are definitely true and give your answer accordingly.

7. Statements: B % N, N δ F, F * H
Conclusions:
I. H $ N
II. F % B
III. B % H
A. Only I and II are true
B. Only I and III are true
C. Only II and III are true
D. None is true
E. All I, II and III are true

8. Statements: W δ F, F % K, K $ M
Conclusions:
I. M % F
II. M δ F
III. W $ K
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Only either I or II is true
D. Only III is true
E. None of these

9. Statements: W $ B, B @ M, M * R
Conclusions:
I. R $ B
II. R @ B
III. M % W
A. Only either I or II is true
B. Only either I or II and III are true
C. Only III is true
D. All I, II and III are true
E. None of these

10. Statements: M * D, D $ K, K @ T
Conclusions:
I. T % D
II. K % M
III. M % T
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Only III is true
D. Only I and III are true
E. E. None of these

11. Statements: K @ F, F $ M, M δ T
Conclusions:
I. T % F
II. M % K
III. K $ T
A. Only I and II are true
B. Only I and III are true
C. Only II and III are true
D. All I, II and III are true
E. None of these

12. Statements: N * A, A % B, B δ D
Conclusions:
I. D % A
II. B $ N
III. N % D
A. None is true
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only I and II are true


Questions Answers
1 D
2 B
3 A
4 C
5 E
6 A
7 D
8 A
9 B
10 A
11 D
12 C


No comments: