Apr 26, 2016

SBI Junior Associate Quantitative Aptitude Question Paper

SBI Junior Associate Quantitative Aptitude Question Paper

Quantitative Aptitude Question Paper for SBI Junior Associate Recruitment Examination


1. A. B. C, D & E are five consecutive even numbers. Average of A and E is 46. What the largest number?
A. 52
B. 42
C. 50
D. 48
E. None of these

2. A train running at the speed of 66 kmph crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the train?
A. 330 meters
B. 300 meters
C. 360 meters
D. 320 meters
E. None of these

3. Find the average of the following set of numbers
155, 128, 137, 140, 160, 132
A. 148
B. 140
C. 146
D. 144
E. None of these

4. Number obtained by interchanging the digits of a two digit number is less than the original number by 18, and the sum of the digits is 6. What is the original two digit number?
A. 46
B. 24
C. 42
D. 64
E. None of these

5. An amount of Rs. 45,000/- becomes Rs. 77,400/- on simple interest in eight years. What is the rate of interest p.c.p.a.?
A. 9
B. 11
C. 8
D. 10.5
E. None of these


Sample Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Previous Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Latest Sample Paper SBI Junior Associate Examination
Model Question Paper State Bank of India Junior Assistant
SBI Junior Assistant Computer Aptitude Question Paper
SBI Junior Associate English Language Model Question Paper
SBI Junior Associate Preliminary English Sample Question 2016
SBI Junior Associate Preliminary Aptitude Sample Question 2016
SBI Junior Associate Preliminary Reasoning Sample Question 2016
SBI Junior Associate Reasoning Question Paper

6. Three-fifth of a number is more than its 40% by 85. What is 60% of that number?
A. 245
B. 255
C. 260
D. 250
E. None of these

7. Rajesh spends 12% of his monthly income on entertainment, 18% of his monthly income on children’s education, 50% of his monthly income on other household items and the remaining amount of Rs. 5,200/- he saves. What is his monthly income?
A. Rs. 25.400/-
B. Rs. 26,200/-
C. Rs. 24,800/-
D. Rs. 25,600/-
E. None of these

8. 24 Men can complete a piece of work in 15 days. In how many days will 18 men complete that work?
A. 16 days
B. 20 days
C. 22 days
D. 25 days
E. None of these

9. Rasika and Nikita invested amounts of Rs. 40,000/- and Rs. 75,000/- respectively. At the end of five years they got a total dividend of Rs. 46,000/-. What is Rasika’s share in the dividend?
A. Rs. 16,500/-
B. Rs. 15,500/-
C. Rs. 15,000/-
D. Rs. 16,000/-
E. None of these

10. Present ages of Rama and Shyama are in the ratio of 4 : 5 respectively. Five years hence the ratio of their ages become 5 : 6 respectively. What is Rama’s present age?
A. 25 years
B. 22 years
C. 20 years
D. 30 years
E. None of these

11. What is the compound interest accrued on an amount of Rs. 25,000/- in two years @ 12 percent per annum?
A. Rs. 6,630
B. Rs. 6,360/-
C. Rs. 6,260/-
D. Rs. 6460/-
E. None of these

12. Cost of 10 calculators and 12 watches is Rs. 11,100/-. What is the cost of 30 calculators and 36 watches?
A. Rs. 33.600/-
B. Rs. 33,650/-
C. Rs. 32,600/-
D. Cannot be determined
E. None of these

13. A TV set when sold for Rs. 16.756/-. The profit earned is 18%. What is the cost price of the TV set?
A. Rs. 14,200/-
B. Rs. 14,400/-
C. Rs. 15,200/-
D. Rs. 14,800/-
E. None of these

14. Five eighth of a number is equal to 60% of another number. What is the ratio between the first number and the second number respectively?
A. 13:12
B. 12:13
C. 25:24
D. 24:25
E. None of these

15. If the fractions 4/9, 2/7, 3/8, 6/16 and 5/11 are arranged in descending order, which one will be second?
A. 4/9
B. 2/7
C. 3/8
D. 6/13
E. 5/11

Directions (16-20): Study the following table carefully to answer these questions.
Number of employees in different departments of five organizations
Organisation A B C D E
Department
HR 145 80 120 180 160
Finance 120 75 100 220 140
Marketing 150 90 115 200 190
IT 225 110 160 280 220
Administration 180 120 130 110 130

16. What is the average number of employees working in Marketing department of all the organizations?
A. 149
B. 145
C. 146
D. 148
E. None of these

17. What is the total number of employees working in all the departments of organization B together?
A. 350
B. 375
C. 425
D. 475
E. None of these

18. What is the ratio between number of employees from Finance and Marketing departments together of organization B and these two departments together of organization D respectively?
A. 14:9
B. 9:14
C. 11:28
D. 28:11
E. None of these

19. What is the ratio between the total number of employees from all organizations together in HR and Administration departments respectively?
A. 132 : 137
B. 137 : 132
C. 122 : 137
D. 137 : 122
E. None of these

20. Number of employees in IT department of organization C is what per cent of the total number of employees in organization C in all the departments together?
A. 26.5
B. 25.6
C. 25.4
D. 26.4
E. None of these


Questions Answers
1 C
2 A
3 E
4 C
5 A
6 B
7 E
8 B
9 D
10 C
11 B
12 E
13 A
14 D
15 E
16 A
17 D
18 C
19 E
20 B

No comments: