Apr 25, 2016

SBI Junior Associate Preliminary Reasoning Sample Question 2016

SBI Junior Associate Preliminary Reasoning

SBI Reasoning Question for Junior Associate & Junior Agricultural Associate Examination


  Preliminary Examination Reasoning Practice Set  

1. How many such pairs of letters are there in the word BRIGHTEN each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

2. In a certain code FIGHT is written as ‘39%@4’ and TEARS is written as ‘458©*’. How is STAGE written in that code?
A. *4835
B. *48%5
C. *84%5
D. *48@5
E. None of these

3. Among A. B, C, D and E each reaching school at a different time, C reaches before D and A and only after B. E is not the last to reach school. Who among them reached school last?
A. D
B. A
C. C
D. Data inadequate
E. None of these

4. What should come next in the number series?
1 8 3 6 5 4 7 2 9 1 8 3 6 5 4 7 2 1 8 3 6 5 4 7 1 8 3 6 5 4
A. 1
B. 2
C. 4
D. 8
E. None of these

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. Jug
B. Cup
C. Mug
D. Pitcher
E. Container



Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Model Question Paper – SBI Jr Associate Preliminary 2016
Sample Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Previous Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Latest Sample Paper SBI Junior Associate Examination
Model Question Paper State Bank of India Junior Assistant
SBI Junior Assistant Computer Aptitude Question Paper
SBI Junior Associate English Language Model Question Paper
SBI Junior Associate Preliminary English Sample Question 2016
SBI Junior Associate Preliminary Aptitude Sample Question 2016

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. 93
B. 57
C. 69
D. 65
E. 87

7. If ‘+’ means '÷’, ‘x’ means ‘—’, ‘+’ means ‘x’ and ‘—’ means ‘+’, then: 16x8+4—6÷3=?
A. 130
B. 14
C. 32
D. 18
E. None of these

8. How many meaningful English words can be made with the letters ERDU using each letter only once in each word?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

9. In a column of 20 boys, D is fourteen from the front and F is ninth from the bottom. How many boys are there between D and F?
A. 2
B. 3
C. 4
D. Data inadequate
E. None of these

10. In a certain code BROADEN is written as NQABOFE. How is DESKTOP written in that code?
A. RDCLQPU
B. TFELQPU
C. RDCJQPU
D. EFFLONS
E. None of these

11. How many such pairs of digits are there in the number 27651489 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are arranged in descending order within the number?
A. None
B. Three
C. Two
D. One
E. More than three

Q. 12-17: Study the following information carefully and answer the questions given below:
M, P, D, Q, T, R, B and W are sitting around a circle facing at the center. D is second to the left of M who is third to the right of P. W is third to the right of Q who is second to the left of B. R is third to the right of T.

12. Who is third to the left of M?
A. D
B. W
C. P
D. Data inadequate
E. None of these

13. Which of the following pairs represents the immediate neighbours of R?
A. BM
B. QW
C. WM
D. BT
E. None of these

14. Who is fourth to the right of W?
A. T
B. M
C. Q
D. D
E. Data inadequate

15. Who is second to the right of M?
A. B
B. W
C. P
D. R
E. Data inadequate

16. Who is second to the right of P?
A. T
B. B
C. W
D. Data inadequate
E. None of these

17. In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate right of the second person?
A. PD
B. WP
C. BW
D. RQ
E. MQ

Q. 18-23: Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

R@Fδ31#MDUP4H©T8WN*AQ5EBI$J%Y27

18. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. MDI
B. 4HP
C. 8WT
D. Q5A
E. J%$

19. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

20. If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following will be the eleventh from the left end?
A. P
B. Q
C. N
D. ©
E. None of these

21. What should come next in the following series based on the above arrangement?
F 3 1 D P 4 T W N
A. 5 B 1
B. Q E 1
C. Q E B
D. Q 5 B
E. None of these

22. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a consonant?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

23. Which of the following is the eight to the right of the seventeenth from the right end of the above arrangement?
A. E
B. D
C. #
D. 1
E. None of these

Questions Answers
1 C
2 B
3 D
4 A
5 E
6 D
7 C
8 B
9 E
10 A
11 E
12 C
13 E
14 B
15 D
16 A
17 D
18 A
19 B
20 D
21 C
22 C
23 A

No comments: