Apr 24, 2016

SBI Junior Associate Preliminary English Sample Question 2016

SBI Junior Associate Preliminary English Sample Question

State Bank of India Junior Associate & Junior Agricultural Associate Sample Question Paper

 Preliminary Examination English Language 

Q. 1-5 Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.

1. In order to forget his worries Rahul take to smoke day and night.
A. took to smoke
B. taking to smoking
C. take to smoking
D. took to smoking
E. No correction required

2. Prerna was very please with the gift she had received from her best friend on her birthday.
A. was very pleased
B. was very pleasing
C. is very pleased
D. is very pleasing
E. No correction required

3. She was so scared on seeing the lion that she shooked like a leaf.
A. shaked like a leaf
B. shook like a leaf
C. shook like a leaves
D. shake like a leaf
E. No correction required

4. Meena had the presence of mind to get out of the way as the bus sped out of control past her.
A. present of mind
B. present mind
C. presence in mind
D. presence to mind
E. No correction required

5. Finally Suhas had gather the courage to speak against his father’s atrocities
A. gathering the courage
B. gathers courage
C. gathered the courage
D. gather the courage
E. No correction required


Q. 6-10: In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

6. (A) The designer will showcash/(B) her collection/(C) at an upcoming/(D) fashion event in the city./(E) All correct.

7. (A) Our mind is like a garden/(B) which can either be intelligently/(C) cultivated/(D) or be allowed to run Wilde./(E) All correct.

8. (A) Researchers/(B) have identified/(C) the early master cells that make up the human heart could be used to make patches/(D) to fix damaged hearts./(E) All correct.

9. (A) The girl spends/(B) every knight studying, as she wants to/(C) graduate from a well known/(D) college with good marks/(E) All correct.

10. (A) The next time your gym instructor/(B) tells you to do some stretching/(C) exercises before starting the/(D) workout, say no./(E) All correct.

Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Model Question Paper – SBI Jr Associate Preliminary 2016
Sample Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Previous Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Latest Sample Paper SBI Junior Associate Examination
Model Question Paper State Bank of India Junior Assistant
SBI Junior Assistant Computer Aptitude Question Paper
SBI Junior Associate English Language Model Question Paper


Q. 11-20: In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

There was a man who had four sons. He ------------- (11) ------------ his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them each on a -------------------- (12) ----------------, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away. The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer. and the youngest son in autumn. When they had all gone and come back, he ------------ (13) -------------- them together to ----------------------- (14) ------------------ what they had seen. The first son said that the trees was ugly, bent, and twisted. The second son said. “No! it was covered with green buds and full‘ of promise.” The third son disagreed; he said it was laden with blossoms that ---------- (15) ----------- so sweet and looked so beautiful. it was the most graceful thing he had ----------- (16) ------------- seen. The last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfillment The Ran then -------------- (17) ------------- to his sons that they all were right because they had each seen but only one ----------------- (18) -------------- in the trees’s life. He told them that you ---------- (19) ------------ Judge a tree, or a person, by only one season. and that the ------------ (20) ------------- of who they are and the pleasure, joy, and love that comes from that life can only be measured at the end, when all the seasons are over.

11.
A. Created
B. Wanted
C. Placed
D. Meant
E. Teach

12.
A. Quest
B. Airplane
C. Expedition
D. Pilgrimage
E. Requested

13.
A. Followed
B. Tied
C. Called
D. Said
E. Bound

14.
A. All
B. Predict
C. Maintain
D. Describe
E. Talk

15.
A. Was
B. Fell
C. Colour
D. Smelled
E. Cooked

16.
A. Worriedly
B. Mostly
C. Ever
D. Forever
E. Forcefully

17.
A. Tell
B. Leaked
C. Reprimanded
D. Stood
E. Explained

18.
A. Flower
B. Season
C. Ground
D. More
E. Leaf

19.
A. Let
B. Not
C. Must
D. Should
E. Cannot

20.
A. Essence
B. Danger
C. Tree
D. Fear
E. Journey

Questions Answers
1 D
2 A
3 B
4 E
5 C
6 A
7 D
8 E
9 B
10 B
11 B
12 A
13 C
14 D
15 D
16 C
17 E
18 B
19 E
20 A

No comments: