Apr 8, 2016

Sample Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016

Sample Question Paper

Reasoning Sample Question Paper for SBI Preliminary Examination Preparation 2016


1. How many meaningful English words can be formed with the letters ADIC using each letter only once in each word?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group, which is the one that does not belong to that group?
A. Violin
B. Harp
C. Guitar
D. Flute
E. Sitar

3. If it is possible to make only one meaningful word with the first, fourth, fifth and tenth letters of the word Television, which of the following would be the second letter of that word from the right end? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as 'Y‘.
A. X
B. L
C. N
D. E
E. Y

4. In a certain code TRUMP is written SUTQN. How is FIRED written in that code?
A. GJQEF
B. B. JGEQF
C. JQGEF
D. JGQFE
E. JGQEF

5. In a certain language ‘give me more’ is coded as '7 3 5', ‘she has more’ is coded as ’9 7 1' and ‘she asked me gently’ is coded as '6 3 2 1'. Which of the following is the code for 'give' in that language?
A. 5
B. 7
C. 6
D. 9
E. 1



6. If each of the vowels in the word GOLIATHS is changed to the next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to the previous letter in the English alphabetical series, and then the alphabets so formed are arranged in alphabetical order from left to right, which of the following will be sixth from the left of the new arrangement thus formed?
A. S
B. P
C. G
D. J
E. F

7. In a certain language ’WEAK‘ is coded as '4$ß7‘. How will 'KEWRA' be coded in the same code?
A. 7 4 $ ß #
B. ß 7 $ 8 #
C. # ß 9 7 4
D. $ ß 7 9 4
E. 4 7 8 ß $

8. How many such pairs of letters are there in the word FORMATION each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical order?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

9. If the digits in the number 79246358 are arranged in descending order from left to right, what will be the difference between the difits which are third from the right and second from the left in the new arrangement?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

10. 'Music' is related to ‘Notes’ in the same way as ‘Language’ is related to ………………
A. Sentences
B. Combination
C. Grammar
D. Alphabets
E. Syntax

More Question Answers for SBI Preliminary Examination Preparation 2016
SBI Jr Associate Jr Agricultural Associate Syllabus Question Paper Pattern 2016
Question Paper - SBI Jr Associate Preliminary 2016
Model Question Paper – SBI Jr Associate Preliminary 2016

Q. 11-15: Read the following information carefully and answer the questions which follow:
If ‘P * Q‘ means ‘P is the mother of Q’.
If ‘P x Q’ means ‘P is the father of Q‘.
If ‘P + Q’ means ‘P is the sister of Q’.
If ‘P - Q‘ means ‘P is the brother of Q‘.
If ‘P > Q’ means ‘P is the son of Q’.
If ‘P < Q’ means ‘P is the daughter of Q‘.

11. In the expression ‘A X B + R > S‘ how is S related to A?
A. Daughter-in-law
B. Daughter
C. Wife
D. Sister
E. Cannot be determined

12. Which of the following means P is the father of S?
A. P X < R * S
B. R X P < Q – S
C. R + S > Q + P
D. S + Q — R * P
E. Cannot be determined

13. In the expression ‘P + Q > A — B‘ how is P related to B?
A. Daughter
B. Son
C. Niece
D. Newphew
E. Cannot be determined

14. Which of the following means D is the aunt of C?
A. D>B*AC
B. D+B—C*A
C. D—B-AxC
D. D+BxAxC
E. None of these

15. In the expression ‘W > X < Y * Z‘ how is W related to Z?
A. Nephew
B. Uncle
C. Son
D. Brother-in-law
E. None of these

Q 16-20: In each question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be tine even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from statements disregarding commonly known facts.
A. if only conclusion I follows.
B. if only conclusion II follows.
C. if either conclusion I or conclusion II follows.
D. if neither conclusion I nor conclusion II follows.
E. if both conclusions I and II follow.

16. Statements: All medicines are tablets. Some tablets are tonics. Some tonics are bitter.
Conclusions:
I. Some tablets are bitter.
II. No medicines is a tonic

17. Statements: All incomes are salaries. Some salaries are perks. Some perks are tangible.
Conclusions:
I. Some incomes are tangible.
II. At least some perks are salaries.

18. Statements: All roses are red. Some red are colour. All colour are paints.
Conclusions:
I. Some red are paints.
II. All red are roses.

19. Statements: Some casual are formal. All formal are expensive. All expensive are elegant.
Conclusions:
I. All formal are elegant.
II. Some casual are expensive.

20. Statements: All towns are cities. All cities are urban. Some urban are rural.
Conclusions:
I. Some towns are rural.
II. All rural are towns.


Questions Answers
1 B
2 D
3 C
4 E
5 A
6 B
7 E
8 D
9 D
10 A
11 C
12 A
13 D
14 E
15 B
16 D
17 B
18 D
19 E
20 D


No comments: